Site icon Svet Medicine

4. nedelja trudnoće (četvrta nedelja trudnoće)

IV Nedelja (22 – 28.dan)

Razvoj bebe

U četrvrtoj nedelji vaše trudnoće, vaša beba (embrion) sastoji se od dva reda ćelija – epiblasta i hipoblasta, koji će se vremenom razviti u sve organe i delove tela.

Još dve strukture nastaju u ovom periodu – amnion i žumančana kesa. Uloga amniona ispunjenog amnionskom tečnošću je da okružuje i štiti embrion. Žumančana kesa produkuje krv i doprinosi ishrani embriona dok tu ulogu ne preuzme placenta.

 

U IV nedelji razvića embriona dolazi do ventralnog savijanja njegovog kranijalnog i kaudalnog dela. Formira se nervna cev koja je proširena u kranijalnom delu, gde će činiti osnovu mozga. Kaudalno i bočno od začetka mozga, sa obe strane embriona, nastaje I faringealni luk. Taj par faringealnih lukova na ventralnoj strani ograničava usnu jamicu. Kaudalno od prvog, nastaju II i III faringealni luk, između kojih su faringealni useci. Dorzalno od drugog para faringealnih lukova, u vidu ektodermnih zadebljanja, pojavljuje se začetak unutrašnjeg uva. Istovremeno dolazi do formiranja i začetaka oka.

 

Vaše telo

 

U ovoj nedelji nastavlja se implanatcija vaše bebe u uterus, koja prodire sve dublje u endometrijum. Kada se implantira, vaša beba počinje da produkuje hormon humani horionski gonadotropin (hCG) , koji održava zadebljanje endometrijuma. Takođe deluje i na jajnike da ne oslobađaju po jajnu ćeliju narednih meseci pa zato prestaju i vaše menstrualno krvarenje.

Neke žene mogu u periodu implanatacije primetiti tačkasto krvarenje i osećati blage grčeve što ih može navesti da pomisle da je to redovan menstrualni ciklus.

hCG je hormon koji se detektuje u testovima trudnoće. U ovoj nedelji moguće je da test trudnoće otkrije trudnoću. hCG takođe uzrokuje sve simptome trudnoće koji se mogu pojaviti u ovoj nedelji. Umor, peckanje ili bol u grudima, mučnina mogu vas navesti da trudnoću zamenite premenstrualnim sindromom (PMS). Ali već krajem nedelje, očekivana menstruacija će izostati i shvatićete da ste uveliko u trudnoći.

Exit mobile version