Site icon Svet Medicine

22. nedelja trudnoće (dvadeset druga nedelja trudnoće)

XXII NEDELJA (148-154. DAN)

 

 

 

Razvoj bebe

 

U ovom periodu, vaša beba već izgleda kao sićušno novorođenče. Skeletni sistem bebe se sve više razvija i ojačava. Senzorna čula koja će beba koristiti za upoznavanje sveta oko sebe nakon rođenja se sve više diferenciraju. Na jeziku se razvijaju čula za ukus, nervni završeci se tako već formiraju da beba može osećati dodir (pipkajući sopstveno lice, sisajući palac već u stomaku…).

Kod muških beba u ovom periodu počinje spuštanje testisa iz abdomena u skrotum, a kod devojčica materica i jajnici su zauzeli svoj položaj, a i vagina je razvijena.

 

 

Vaše telo

 

Velika je verovatnoća da već počinjete da osećate nepravilne, bezbolne kontrakcije materice tzv. Braxton-Hicks-ove kontrakcije čime se materica počinje lagano uvežbavati do porođaja. Uz njih, možete imati i blaži osećaj stezanja u stomaku, ne paničite, sve je to pravovremena priprema vašeg organizma. Ove blage i povremene kontrakcije ne štete vašoj bebi, ali u slučaju da postanu izrazito bolne i učestale obratite se svom ginekologu radi saveta i pregleda!

 

Exit mobile version