Site icon Svet Medicine

15 februar – Međunarodni dan dece obolele od raka

 Međunarodni dan dece obolele od raka obeležava se od 2002. godine, svakog 15. februara, kada se širom sveta šalјe poruka da je briga o kvalitetu lečenja i kvalitetu života, emocionalnim i socijalnim potrebama dece obolele od raka i njihovih porodica – globalni prioritet javnog zdravlјa.

Procenjuje se da u svetu godišnje od malignih tumora oboli između 175 i 250 hilјada dece. Više od 70% maligniteta kod dece je izlečivo, primenom savremene terapije i uz pravovremeno postavlјanje dijagnoze. Međutim, i dalјe oko 96 hilјada dece godišnje umire od ovih bolesti, a prema poslednjim statističkim podacima – od raka u svetu jedno dete umre svaka tri minuta.

Izuzimajući akcidentalne smrti, maligne bolesti su vodeći razlog umiranja dece i adolescenata. Pri tome, postoje izrazite nejednakosti u ishodima bolesti od zemlјe do zemlјe, čak i na istom kontinentu. Stope preživlјavanja u velikoj meri zavise od tipa karcinoma, ali i od faktora kao što su: stanje infrastrukture sistema zdravstvene zaštite, zdravstvena kultura i socijalno ekonomski činioci. 

U Srbiji se od raka godišnje leči oko 500 dece, a u proseku kod svakog devetog je ishod lečenja nepovolјan. Petogodišnje preživlјavanje u uzrastu do 14 godina je pobolјšano sa nekadašnjih 54% na 80%. Prema poslednjim podacima Gradskog zavoda za javno zdravlјe, u Beogradu je kroz rad ustanova primarne zdravstvene zaštite registrovano 125 dece uzrasta do 19 godina obolelih od malignih neoplazmi, pri čemu su najčešće maligne neoplazme krvi i limfnog tkiva. Bolničko lečenje se sprovodi u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“ i Univerzitetskoj dečjoj klinici, primenom savremenih protokola lečenja.

 

Tim povodom će Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) sprovesti akcije u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a centralni događaj u Beogradu NURDOR će održati u “Delta sitiju” u 13 sati, a u Nišu i Novom Sadu u “Merkator” tržnim centrima.

 

Budućnost svake zajednice i nacije zavisi od njene spremnosti da ulaže u zdravlјe i blagostanje dece, SADA, pre nego što postane kasno.

 

 

izvor: zdravlje.org.rs 

Exit mobile version