Site icon Svet Medicine

11. nedelja trudnoće (jedanaesta nedelja trudnoće)

XI NEDELJA (71 – 77. DAN)

Razvoj bebe

Vaša beba nastavlja i dalje svoj ubrzani rasti – pa je dužina teme-trtica sada oko 50 mm, a težina oko 8 grama. Kako bi se obezbedili svi neophodni nutritijenti za taj rast, nastaje povećanje kako broja tako i veličine krvnih sudova placente. Nastavlja se razvoj lica i ušne školjke, zauzimaju svoj definitivni položaj. Spoljašnji genitalni organi su još uvek slični kod oba pola, a njihovo jasno razlikovanje će biti moguće do 14. nedelje.

Plodova voda okružuje fetus i ima zaštitnu ulogu jer sprečava mehaničke povrede ploda i ona se u toku trudnoće intenzivno stvara i obnavlja. U prvoj polovini trudnoće nastaje sekrecijom amnionskog epitela, aktivnim transportom rastvorljivih materija i pasivnom transudacijom vode. Kasnije ona nastaje vanplacentnom sekrecijom, transudacijom kroz amnionske ovojke, pupčanik i preko fetusa putem kože, traheobronhijalnog stabla i mikcijom.

Završava se morfogeneza Langerhansovih ostrvaca endokrinog pankreasa. Nastaju tenije i haustre debelog creva.

Vaše telo

Od velikog značaja u trudnoći su redovni ultrazvučni pregledi i preporučuje se uraditi bar 3 ultrazvučna pregleda u trudnoći.

Normalna frekvenca fetalnog srca je između 120 i 160 otkucaja u minuti. Za registrovanje otkucaja srca i uvid u kontraktilno stanje miometrijuma služi kardiotokografija (CTG) na kojoj se analizom zapisa, na osnovu zabeležene srčane frekvencije ploda i tonusa materice, procenjuje stanje fetusa.

Exit mobile version